tiistai 15. heinäkuuta 2014

Elämää laatikoissa!

Reilu kuukausi sitten kirjoitin vastavalmistuneesta laatikkopuutarhasta ja nyt se näyttää jo melko eriltä kuin silloin. Kesäkuu oli todella huono kasvien kasvun kannalta, kylmyys ja valottomuus tekivät hallaa varsinkin kurpitsoille ja pavuille ja olinkin heinäkuulle siirtyessä jo luopunut toivosta saada niistä satoa. Myös maissit näyttivät melko kärsineiltä ja pikku yöpakkanenkin oli puraissut kurpitsojen lehtiä. Kaikki kasvoi hitaasti ja manailin jo että miksi juuri tämän kesän kun sain vihdoin kasvimaani piti olla tällainen....kunnes tuli heinäkuu ja helteet! Ja nyt poka kasvaa!

Eivät murheet silti siihen loppuneet. Minä kun istuttaessa tein niin että laitoin eturivin kolmeen laatikkoon tilaamamme mullan lisäksi vielä kaupan puutarhamultaa, ja takariviin en. Ja nyt näytti siltä että tuossa sekamullassa eturivissä kosteus pysyi paremmin ja kasvitkin näyttivät elinvoimaisemmilta.


Tomaatit ovat koko kesän möllöttäneet puskassa, mutta punaa ei olla saatu koska 
lämpöä ja aurinkoa ei ole ollut nimeksikään.


Pienet lehtikaalin alut ovat maistuneet jollekin muulle jo kovasti enkä usko että saamme 
siitä itse nauttia tänä kesänä muutakuin visuaalisesti...


Eturivissä ainoastaan yksi laatikko, johon sekoitin toisen mullan joukkoon tuota kaupan multaa, pukkasi hirveästi rikkaruohoa...

porkkanaa ja sipulia

Ja takarivi taas... oli ihan oma lukunsa!


Se oli kauttaaltaan kärsineen näköinen ja rikkaruohoja tuppasi sentin välein vaikka niitä koitti nyhtää parhaansa mukaan. Maa oli sen verran kovaakin, ettei ne ihan juurinensa kaikki lähteneetkään irti. Kyllästyin totaalisesti tuohon näkyyn ja kuivuuteen sekä noihin rikkaruohoihin, ja mies haki kaupasta puutarhamultaa, ison säkin jokaiseen takarivin laatikkoon.Yleiskuva muuttui samantien paremmaksi, ennen multien levittämistä kitkin suurimmat rikkaruohot pois mutta pienet jäivät alle ja toivon että sinne kuolevat eivätkä saa lisäintoa uudesta ravinteikkaasta mullasta. Näky oli toki parempi ja toivoin että se vaikuttaisi pidempäänkin ja puolikuihtuneet kurpitsat saisivat lisää kasvuvoimaa.

Nyt, tasan viikkoa myöhemmin laatikot näyttävät tältä:


Salaatinlehdet ovat jo valmiita syötäviksi

Kuin myös retiisit, namm

Tomaatit ovat alkaneet punastella ihan muutamassa päivässä auringon porottaessa

 Kurpitsat ovat ottaneet kunnon kasvupyrähdyksen viikossa..

 ..kukkivat jo komiasti melkein kaikki, isot ja pienet..
 

 ..ja kurpitsan alkuja on jo useampi kymmentä!!!!!

Kasvimaan rehevin ja vihrein laatikko, herneet, punajuuret ja rucola

Punajuuret ovat kasvattaneet jo komiat varret, mitäköhän maan alla tapahtuu?

 Herneet alkoivat kukkia viikonloppuna, eiköhän pian ilmesty jo palkojakin

Jopa maissit, joiden pelkäsin kuihtuvan kasaan ohuine varsineen, ovat paksistuneet ja pukkaavat uutta vartta koko ajan korkeammalle, JES!

Kasvien kannalta masentavasta kesäkuusta huolimatta jotain on mennyt oikein, koska lähes kaikki nyt jo kasvavat ihan iloisesti niinkuin pitääkin, ja multauudistus oli selvästikin hyvä asia! Suurin osa rikkaruohoista tukahtui alle, ja ne isot jotka ovat uskaltautuneet pintaan, olen napannut heti pois ja laatikot näyttävät tosi siisteiltä nyt. Olen niin ylpeä niistä enkä malta odottaa että satoa alkaa tulla lisää. Tähän mennessä olemme päässeet maistelemaan retiisejä, rucolaa ja huomenna maistetaan salaattia. On tämä kesä ja viherpeukalointi palkitsevaa hommaa!!!

Satorikasta kesänjatkoa muillekin!

4 kommenttia:

 1. Voi tuota omavaraisuutta ja kaikki niin siisteissä riveissä, rikkakasveista ei tietoakaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä jonkin verran saanu istuakin nyppimässä, mutta mielestäni yllättävän vähän! :) Varsinkin nyt kun tuo uusi multa tuli päälle! Voi sitä päivää kun saadaa ensimmäinen kesäkurpitsa pöytään <3 Fantasioin jo nyt mitä siitä tehään.. :D

   Poista
 2. Hyvältä näyttää :) Minäkin uskaltauduin bloggaajaksi, tervetuloa tutustumaan blogiin, niin kauhean aktiivinen kirjoittaja en taida olla, mutta kuitenkin :) http://pelargoniatikkunalla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun kiva!! :) Meillä on ne treffit taas vähän venahtanu eteenpäin! Tule käymään kahvilla ens viikolla joku päivä? :) Alankin lukijaksi blogiisi heti niin pysyn ajantasalla!

   Poista